Lekkie ciasto owocowe

Jedno z moich ulubionych letnich ciast, gdy owoców dostatek, a nie mam ochoty na ciasta ciężkie obładowane masami. Świeże, rześkie i zimne, to słowa, które mi się z nim kojarzą :)





Składniki:

  • 100 g margaryny
  • 300g pokruszonych herbatników
  • 1/3 szklanki cukru (80g) 
  • 2 łyżeczki wody 

Masa: 
  • 300g mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 2 galaretki cytrynowe 
  • 1 galaretka kiwi 
  • 400 g winogron bezpestkowych
Tak na prawdę kolory galaretek będą uzależnione od tego, co mamy w domu, albo jakie będą nam pasowały do owoców, które włożymy w ciasto. :)

Margarynę, cukier i wodę rozpuść w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Powstałą masę przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm, ugnieć łyżką i odstaw do lodówki. 


Galaretkę kiwi rozpuść w połowie podanej na opakowaniu wody. Galaretki żółte rozpuść w 1/3 podanej na opakowaniu wody. Ostudź. 



Schłodzone mleko ubij mikserem na sztywno. Ciągle ubijając wlewaj cienkim strumienie ostudzone galaretki cytrynowe. Piankę wymieszaj z umytymi i osuszonymi winogronami. Piankę z winogronami wyłóż na przygotowany wcześniej spód deseru. Całość polej galaretką kiwi i odstaw do lodówki by deser stężał.

Smacznego!



Follow on Bloglovin

1 komentarz: