Gulasz

Jak pewnie będziecie mogły zauważyć preferuję szybkie dania. Bardzo lubię piec ciasta, mogę stać przy nich godzinami, aby były piękne i smaczne. Za to gotowanie obiadów to dla mnie mordęga! Na szczęście mam męża, który Przepada za kucharzeniem i często on przygotowuje dla nas posiłki, a ja mam czas aby oddać się moim cukierniczym pasjom :)

Dzisiaj chciałam wam podać przepis na mój ( a właściwie internetowy, czyli kilka przepisów w jednym) szybki gulasz, może nie w gotowaniu, ale w przygotowaniu.



Składniki:
  • 60 dag mięsa wołowego, wieprzowego lub baraniny
  • 2 spore lub 3 średnie cebule
  • Liść laurowy
  • Pieprz
  • Sól
  • Sproszkowana ostra papryka
  • Oliwę lub olej do smażenia.

Umyj mięso pod bieżącą wodą i osącz. Następnie pokrój w kawałki, takie na jeden spory kęs. Nie powinny być zbyt drobne, bo skurczą się podczas duszenia. Pokrój cebulę w dość cienkie półplasterki (dzięki temu rozpadną się szybciej w gulaszu i nie będzie ich widać). Do płaskiego rondla wlej odrobinę oliwy lub oleju, a gdy się rozgrzeje, wsyp cebulę i mieszając, lekko ją zrumień, a potem podlej dwiema łyżkami wody i przykryj. Niech się wolno dusi na małym ogniu. 
Tymczasem na patelni mocno rozgrzej nieco tłuszczu i ostrożnie, by cię nie poparzył, włóż część mięsa. Zadbaj, by kawałki nie leżały jeden na drugim. Muszą mieć luz! Niech cię nie korci, by zmniejszyć płomień pod patelnią, nawet jeśli będzie trochę dymu i pryskania, bo mięso ma się zrumienić, nie nasiąkając tłuszczem i nie puszczając soku! Pamiętaj, że odpowiednio obsmażone mięso to więcej niż połowa sukcesu! Na powierzchni obsmażanych kawałków wytworzy się ścisła osłonka, coś w rodzaju skórki, dzięki której w czasie duszenia nie wypłyną z nich soki i mięso będzie soczyste. 


Zrumienione kawałki przełóż do rondla, wymieszaj z cebulką i przykryj naczynie, niech jego zawartość powoli się dusi. A na pustą patelnię znów wlej troszkę tłuszczu i usmaż kolejną i ewentualnie następną porcję mięsa. Potem każdą dorzucaj do rondla. 


Wrzuć liść laurowy, oprósz wszystko solą i pieprzem. Przykryj naczynie i zostaw je na małym ogniu, niech mięso wolniutko się dusi. Od czasu do czasu zaglądaj do rondla, mieszaj łopatką i w miarę potrzeby dolewaj nieco gorącej wody. Po 40 minutach duszenia zacznij sprawdzać, czy mięso jest już miękkie.


Jeśli gulasz wyjdzie zbyt rzadki, wymieszaj go i zagotuj z odrobiną mąki rozprowadzonej w 2 łyżkach zimnej wody. Odradzam oprószanie mięsa mąką przed smażeniem, bo gęsty sos w czasie duszenia będzie miał skłonność do przypalania się. 
Dopraw gulasz solą, pieprzem, ostrą papryką lub dodaj trochę ulubionych świeżych ziół, np. majeranku, tymianku, bazylii.


Do gulaszu można dodać suszone grzyby,które należy uprzednio namoczyć w wodzie.


Smacznego!


Follow on Bloglovin

2 komentarze:

  1. bardzo lubię takie jedzonko, jak ktoś zrobi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo zdrówka na Święta i dużo rodzinnego ciepła:)

    OdpowiedzUsuń